Jóga Vác

Oktatóink

Irányzatok amikkel találkozhatsz stúdiónkban

Astanga Mysore stílusú gyakorlás

Az astnga vinyásza jógát Indiában tradicionálisan, Mysore stílusban oktatják. Ez a gyakorlási mód teszi lehetővé a korlátlan fejlődést és a rendszer teljes megismerését. Az astanga vinyasa jóga rendszer magában foglalja a jóga 8 lépcsőjét, az alapoktól a legmagasabb szintig. Az önálló gyakorlás az első lépés, és a kulcs a valódi jóga élményhez. Az astanga vinyasa jóga a légzéssel összehangolt mozgás (vinyasa), a fókuszált tekintet (dristi), az energiazárak (bandha), a kötött sorrendben egymást követő ászanák (pozíciók), együttes alkalmazása a mozgó meditáció. Ez a gyakorlási módszer ötvözi a csoportos órák, az egyéni gyakorlás és a magán óra előnyeit.  Lényege, hogy a jógateremben az összes gyakorló a saját légzés tempója szerint a saját ritmusában, önállóan gyakorolja a sorozatot. Eközben az oktató egyénre szabott utasításokkal, igazításokkal tud segíteni mindenkinek, anélkül, hogy megtörne az óra dinamikája.  Ez az óra típus lehetővé teszi, hogy ugyan azon az órán mindenki a saját szintjének megfelelően gyakoroljon. Akár rövidített sorozatot amíg kezdő, ami lehet rövidebb időtartam is, és akár a teljes első, második sorozatot is, ami hosszabb idő.

Az Indiai tanítási módszer szerint, heti hatszor kell gyakorolni (a vasárnap, illetve a teli- és az újhold pihenő napok, a hölgyeknél még a menstruáció első három-öt napja is). Ez első hallásra nehéznek tűnhet, de a kezdő gyakorlóknak szintjükhöz képest, fokozatosan építi fel a tanár a gyakorlásukat, figyeli a fejlődésüket, és ha a tanítvány készen áll, lépésről lépésre, kapja az újabb ászanákat, amiket bele kell építenie a sorozatba.

Az astanga vinyasa jóga rendszer fontos részét képezi a vinyasa számolás. Ez a számolás mutatja a helyes légzéssel összehangolt mozgást a gyakorlás közben.  Eleinte amíg az ászanák sorrendje nehézséget okoz, nem tudjuk követni a számolást. Ezért tartunk vezetett órákat ahol a kezdők rövidített sorozaton keresztül megismerik, hogyan is vegyük fel az ászanákat, mikor milyen légzést használjunk. A haladó órán, szombaton, már a számolást is hallani, számot adva a légzéssel összehangolt mozgásnak.

Szigorúak a feltételek és nagy elkötelezettséget, elszántságot igényel ez az irányzat gyakorlása. Azonban az astanga vinyasa jóga e keretek között képes kifejteni teljesen az áldásos hatását.

A mysore stílusú gyakorlás rendszeres fenntartása, automatikusan egészségesebb életmódra ösztönöz (könnyű étkezés, rendszeres életritmus), az elme is átalakul, megnyugszik. A Mysore stílusú gyakorlás, őszinteséget követel önmagunkkal szemben és szembesít a hibáinkkal, amik akadályozzák a spirituális fejlődést, de egyben nagyon hatékony eszköz a hibák leküzdéséhez.  Magában hordozza a jóga első két lépcsőjét a Jamákat és Nijamákat, amiken keresztül megtanuljuk, hogyan irányítsuk az érzelmeinket és a gondolatainkat. Először megtanuljuk, hogyan ne ártsunk magunknak az ászanák közben úgy, hogy figyeljük a légzésünk és a testünk jeleit, a gondolatainkat. Ezek a tapasztalatok segítenek majd a hétköznapokban is amikor nehéz helyzetbe kerülünk, hogy másképp reagáljunk mint ellőtte. Ezek az első élmények, amiket megtapasztalhatunk a jóga sokféle áldásos hatásai közül.

A vezetett órák célja, hogy elsajátítsuk az ászanák helyes sorrendjét és kivitelezését, a dristiket, a vinyásza számolást, és felkészítsen a komolyabb elkötelezettséget igénylő sokkal mélyebb Mysore stílusú gyakorlásra. Ez a gyakorlás inkább a fizikai oldalt képviseli. Ezzel szemben a Mysore stílusú gyakorlás, spirituális gyakorlat, ha betartjuk, az előirt szabályait. Nem csak a testet formálja, gyógyítja, hanem az elmét is nyugtatja, tisztán tartja.

Mysore óra etikett:

  • Érkezés a megadott időponton belül. Nem előbb és nem később
  • Csendben közlekedj, ne zavard a már gyakorlókat
  • Óra közben ne zavard kérdésekkel vagy hangoskodással a többieket.
  • Ha kérdésed van, maradj állva vagy ülve és csendben várd meg az oktatót, hogy segítsen.

Ha szeretnéd megtapasztalni, felfedezni az astanga vinyasa jóga igazi mélységét, szeretettel várunk Jógaiskolánkban.

Astanga Vinyásza jóga

” yoga chitta vritti niródaha” A jóga az elme hullámainak elcsendesítése.

Az elme elcsendesítése elvezet az önismeretig, amihez ez a csodálatos rendszer mutatja az utat.
Az astanga vinyásza jóga egy dinamikus, komplex rendszer a jóga irányzatain belül. Egy jól kiforrott, évezredek óta fennálló tudomány adja az alapját (feltehetően i.e. 2 század körül) Patandzsali jóga szutráira épülve.
Légzés (udjai), fókuszált tekintet (dristi), testartás (ászana), energia zárak (bandha). A légzéssel összehangolt mozgás közben a megfelelő helyre nézve, testtartást végzünk, tudatosan irányítva az energia áramlását, ez az Astanga Vinyásza jóga gyakorlása, azaz a mozgó meditáció. Az udjai légzés megnyugtatja az idegrendszert, a dristi elcsendesíti az elmét, az ászana egészségesen tartja a testet, a bandhák helyes irányba terelik életenergiánkat. A jóga gyakorlása közben megélt tapasztalások sokasága álltal válunk tudatossá, fizikálisan mentálisan erőssé, testileg egészségessé. Az Astanga Vinyásza jóga rendszer gyakorlása, minden alkalommal új élményekkel ajándékoz meg. Az önismeret egyenlő, saját magunk szeretetével, ez a boldog élet alapja. Az astanga szó az asto szanszkrit szóból származik, ami nyolcat jelent. Ez egy nyolc lépcsős rendszer, ami a tiszta testre és lélekre nevel, lépésenként elvíve minket egészen a legteljesebb állapotig a szamádiig, ami a megvilágosodott állapot.
Jógaiskolánkban szigorúan követjük a tradicionális tanítást személyes tanáromat követve Ajay Kumart, Ő vezet minket spirituális, önismereti utunkon.

 

Vinyásza Krama

„viná vinyásza jógéna ászanádin na kárajét”
Óh, jógi, ne végezz ászanát vinyásza nélkül!

Fizikai, spirituális, önismereti ősi út.
A légzéssel összehangolt mozgást nevezzük vinyászának. A vinyásza szóösszetétel, a mozdulat és légzés összhangjára vonatkozik, a krama szó jelentése pedig módszertan. Ez a fajta gyakorlási mód új utakat mutat meg számunkra, mint pl: mélyebb önismeretet, kapcsolatot a belső énünkkel, őszinte megértést a testünkkel, finom-testi szinten az életenergiák felismerését. Gyakorlás, tanulás, amely erősíti a testet és a lelket.
A vinyásza kráma gyakorlása elvezet a tiszta spiritualitáshoz.

Sri. T. Krishnamacharya hozta vissza ezt a jógatípust a köztudatba. Az 1930-as években írta meg, Jóga Makaranda (A jóga nektárja) című művét, amelyben bemutatja a vinyásza krama rendszert.

 

Astanga Gerinc Jóga

Nagyszerű tanárom Vinay Kumar álltal kifejlesztett technikát követjük ezen az órán. Kompenzáljuk az astanga vinyasa jóga első sorozatban lévő előre hajló ászanákat. Remek lehetőség a törzs, a csípő, a hátizmok, a gerinc környéki izmok a mellkas és a vállak helyes tartására és megerősítésére.
Az óra felépítése lehetővé teszi a kezdők számára is, hogy a saját szintjükhöz képest gyakoroljanak, fejlődjenek. A haladóbb gyakorlók, szintén a saját szintjüknek megfelelő ászanákat gyakorolnak.

Ezen az órán minden izmot használunk, ami a gerinc egészséges tartásához hozzájárul.
A helytelen testtartás és a sok ülőmunka következtében a gerincet tartó, főleg a gerincoszlop két oldalán futó hosszanti izmok, (ezek felelősek a helyes testtartásért és az egészséges gerincért), sokunknak gyengék. Az itt végzett gyakorlatok jótékony hatással vannak a porckorong problémákra és a gerincszalagokra. Segít a fizikai és szellemi kondíció megőrzésében, a mozgásszervi, érrendszeri panaszok enyhítésében, amik főleg az inaktív, mozgásszegény életmód miatt alakulnak ki. Erősíti a gerinc és a hát izmait, ezáltal javul a beidegződött rossz testtartás.
További előnyös hatása, hogy a mozgás gyorsabbá válik, az ízületek nyitottabbak, terhelhetőbbek lesznek, a test megőrzi hajlékonyságát, rugalmasságát. A járás magabiztos lesz, hiszen az egyensúlyérzet is biztosabbá válik. A mindennapi élet minőségét javítja.

Astanga slow motion

Az astanga slow motion (lassú mozgás) órákon, lelassítva, hosszabb ideig kitartva végezzük az astanga első sorozatot (primary series). Ez a fajta gyakorlás kevésbé intenzív, viszont annál több jóga élményt tud nyújtani. Jó alkalom a kezdőknek, hogy elsajátítsák az ászanák sorrendjét, megtanulják a helyes udjai légzést és a megfelelő dristit (fókuszált tekintet).

A haladóknak pedig nagyszerű alkalom elmélyülni a részletekben, odafigyelni és tökéletesíteni a gyakorlásukat.

4 részre osztva fogjuk gyakorolni a sorozatot lassan, a légzésre a dristi-re és a helyes ászanára helyezve a fókuszt.

A hónap első hétfője: napüdvözlet, álló ászanák.
A hónap második hétfője: ülő ászanák, navaszanáig
A hónap harmadik hétfője: ülő ászanák setubandasanáig
A hónap negyedik hétfője: Hidak és levezető ászanák.

Folyamatosan be lehet csatlakozni az órákba, minden alkalom egyenként is nagyszerű alkalom a fejlődésre.

Várunk szeretettel kezdőket, akik szeretnék megismerni az astanga első sorozatot, és várunk haladó astanga fanokat, hogy új oldalát ismerjék meg a sorozatnak.

 

Facebooktwitter