Jóga Vác

Volentics Anita2006-ban kezdtem Hatha jógázni,2013-ban pedig rátaláltam az Astanga Jógaiskolára Vácon, ahol a mai napig gyakorlok. Azóta a jóga a mindennapjaim része lett,és hatalmas változást hozott az életemben.  Észre sem vettem,és megváltoztam. .Nem a dolgok változtak meg körülöttem, hanem én. Pedig csak követtem a jóga tanításait. Megváltoztam testileg és lelkileg, mentálisan és fizikailag is erősebb lettem, kiegyensúlyozott és összeszedettebb lettem.  Megnőtt a koncentrációs képességem és javult az egyensúly érzékem. A jóga nyugalmat ad nekem.

A Hatha órákon az ászana gyakorláson kívül légző gyakorlatokat is végzünk, ami a saját légzésünk megfigyelésével kezdődik,majd speciális gyakorlatokkal beleavatkozunk a légzésbe és végül szokásunkká válik a helyes légzés.

Az órákat meditációval, majd relaxációval zárjuk.

A „Ha”(nap) és a „tha”(hold) szavak összetétele az ellentéteken való felülemelkedést, az egység elérését jelenti. A Hatha jóga tapasztalati út, komplex mozgás és filozófiai rendszer. Elsősorban a testhelyzetek, légző gyakorlatok, és tisztítógyakorlatok alkalmazásával segít a fizikai és energetikai test fejlesztésében, az elme elcsendesítésében. A  Hatha  jóga az egyensúlyra és a harmóniára törekszik. Energetizáló és rehabilitációs hatású mozgásforma. A jóga gyakorlása minden korosztály szervrendszerére pozitívan hat,kortól és nemtől függetlenül. A jóga célja a fizikai test egészségessé tétele, a test formálása, gyógyítása.

A Hatha jóga pozitív hatással van a gyerekekre is, mind testi, mind lelki fejlődésükben. A gyakorlás során megtanulnak   elcsendesedni, lenyugodni ,koncentráltabbak lesznek. A legfontosabb  pedig az,hogy a jógaórákon nincs verseny,sokkal elfogadóbbak lesznek egymással szemben is. Javul a testtartásuk  és sokkal magabiztosabbak lesznek.

Tini-Jóga

Erre az órára 10 éves kortól jöhetnek a gyerekek. Klasszikus Hatha jógát gyakorlunk 1 órában, ahol javul a testtartásuk, koncentrációs képességük,megnyugszik a tudatuk. Erősödik az izomzatuk, nő a kitartásuk. Idegrendszerük és szervezetük ellenállóképessége is megerősödik. A nyújtó gyakorlatok következtében megelőzhetők a sportsérülések.

A jógában nincs verseny, itt mindenki saját tempójában halad és fejlődik.

 

Az óráim felépítése:

-Megérkezés, elcsendesedés

-Bemelegítés, ráhangolódás

-Ászanák (gyakorlatok)

-Légzőgyakorlatok ( légzés figyelés)

-Koncentrációs gyakorlatok

-Meditáció

-Relaxáció

 

Facebooktwittergoogle_plus